Jövőre Szolnokon is tíz új elektromos busz vesz részt a tömegközlekedésben

Megosztás

Tíz, tisztán elektromos busz érkezik a megyeszékhelyre, az országban összesen hatvan új ilyen járművet állítanak forgalomba.

Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben közlekedik majd az a 60 új elektromos meghajtású autóbusz, amelyeket a városok összesen 8,6 milliárd forint támogatással szerezhetnek be 2022-ben. Erről írt alá megállapodást a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. alkotta konzorcium a Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel.

A Zöld Busz Program részeként a Volánbusz 40 elektromos buszt már idén beszerzett, amelyek kiemelt budapesti rendezvényeken, jelenleg a Planet Budapesten szállítják az utasokat, jövő tavasztól pedig a főváros környéki elővárosi forgalomban vesznek majd részt.

Az Ügynökség és a Volánbusz által aláírt támogatási szerződés értelmében a már leszállított buszokon kívül a következő hónapokban Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba 2022. során. A 60 elektromos busz és a hozzájuk kapcsolódó töltők összesen 11,5 milliárd forintba kerül, melyből a Zöld Busz Program mintegy 8,6 milliárd forint támogatást biztosít a Volánbusz konzorciumának.

– Az elektromos meghajtású autóbuszoknak fontos szerep jut abban, hogy hazánk elérje a kitűzött klímasemlegességi céljait; 2050-re nettó klímasemleges országgá szeretnénk válni. A teljes közlekedési szektor jelenleg a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékáért felel az országban, amelynek legnagyobb része a közúti közlekedésből származik. A Zöld Busz Program első pályázatán 123 elektromos hajtású autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg, ebbe számít bele a Volánbuszhoz kerülő 100 jármű – hangsúlyozta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. – A munkával jól haladunk, hiszen pár hónapja már 40 elektromos Mercedes-Benz eCitarót adtunk át a Volánbusznak, ezek jövőre a dél-budai agglomeráció járműparkjába kerülnek – tette hozzá az államtitkár. Steiner Attila kiemelte: a Programnak köszönhetően a dízel meghajtású típusok kibocsátotta szén-dioxidhoz képest legalább 8000 tonnával kevesebb jut a levegőbe évente, ez 115-120 ezer kifejlett lombos fa éves szén-dioxid-megkötésének felel meg. A közszolgáltatónak pedig 400 millió forinttal kevesebbe kerül majd az üzemanyag.

– A Volánbusszal kötött megállapodás értelmében a fővárosi agglomeráción túl hat megyeszékhelyre jutnak el az elektromos autóbuszok, de itt nem álltunk meg: további szolgáltatókkal is kötöttünk támogatási szerződéseket, amelyek értelmében még 27 jármű járul majd hozzá a hazai zöld fordulathoz. Miskolcon 10, Pécsett 8, Veszprémben 5 elektromos autóbusz és a töltőinfrastruktúra, Szegeden pedig 4 önjáró trolibusz beszerzésére nyílik lehetőség 2022-ben. Ez így összesen 127 zöld járművet jelent a magyarországi tömegközlekedésben a HUMDA Zöld Busz Programnak köszönhetően. A teljes projekt értéke 24,59 milliárd forint, melyből a pályázó tömegközlekedési szolgáltatók 18,37 milliárd forint támogatást kapnak. Ügynökségünk életében egyébként is egyre nagyobb hangsúlyt kap a multimobilitás hosszú távon. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság kiemelten fontos a cég számára, ezért került bele a nevébe is a zöld mobilitás fejlesztése – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója. További részletek a Humda.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek